Friday, December 31, 2010

Aku Pulang Akhirnya

Alhamdulillah...
1/1/2011
Barulah aku sampai kerumah aku di Kampung Karai, Kuala Kangsar, Perak. Orang lain sibuk hendak pulang ke UTM, aku pula sibuk hendak pulang ke rumah, tapi walauapapun, aku syukur kerana dapat juga pulang kerumah. Kepulanganku adalah bagi menghadiri Kenduri Keluarga(ayah aku dapat cucu)

13/12/2010 sampai 23/12/2010
Dalam tempoh ini aku pergi ke Melbourne, Australia bagi mengadakan survey questionnaire bagi meninjau pengetahuan masyarakat Australia tentang Malaysia, sejauh mana mereka mengenal Malaysia. Disamping itu juga , lawatan ini bertujuan unutk mencari tokoh dari Malaysia yang telah berjaya di Australia. Antara yang sempat kami temubuat adalah dua buah restoran iaitu Norsiah's Kitchen dan The Roti Man. Nasib baik kedua-duanya sporting semasa ditemubual.

The Great Ocean Road,Victoria


Aku sedang mengedarkan Questionnaire kepada remaja Australia(orang dekat sane relek sahaja pakai t-shirt ,aku sahaja yang lebih-lebih,:) , suhu sekitar 10 darjah celcius)




Syham Sunder(berbaju merah) tauke restoran The Roti Man
(orang Malaysia yg berhijrah ke Melbourne)


24/12/2010 - 26/12/2010
Gerak kerja menyiapkan laporan program Melbourne,Australia

27/12/2010 - 31/12/2010
Sebaik pulang dari Australia, aku telah menyertai Kem Pembentukan Jawatankuasa Kolej pula,
tapi bukan sebagai peserta tapi sebagai faci.
Sangat enjoy dalam kem ini kerana banyak aktiviti menarik dilakukan.



Aku (baju kelabu) sedang menaiki flying fox


3/1/2011
Barulah aku pulang ke UTM, Alhamdulillah ,selepas aku susun jadual kuliah, hari ISNIN adalah NO CLASSES..yes2x...

Friday, December 24, 2010

The F*** word


Salam alaik semua...
Alhamdulillah sampai juga ke Malaysia selepas 10 hari menjejak kaki di Melbourne, Australia. Sungguh pelik cuaca disana, dikatakan summer , tapi suhu sekitar 10 celcius. Inikah summer?
Hari yang ke-2 di Melbourne
Hari yang ke-2 di Melbourne adlah hari paling worst aku disana kerana sesat dibumi asing, nasib baik sesat berteman, kalau seorang diri ,huh ,naye oww...
Sedang aku membaca peta tram@ala kereta api , aku dangan kawan aku tersenyum dan gelak ketawa..orang kata sesat dalam senyuman...tapi malang, gelagat kami disalah tafsir oleh seorang wanita muda Australia yang aku gelar Miss X...maka bermulalah perbualan malang...

Miss x: hey..guy over there ..what the f*** you laughing at?
you are speaking your f*** local language..
that is F*** rude.

Aku: Menghampiri wanita itu dan menjelaskan
I'am sorry...Actually, we are lost.

Miss X: You think i F*** believe you?

Aku:Suara dalaman(ape kehenyer nie...pelik punye perempuan)
Menjauhkan diri dari Mrs X

(Miss X selamba je sound direct at public...kat aku ...)

Miss X: Meneruskan ayat F*** nyer dan bla...bla...bla

Aku : Dalaman( Memikirkan macam manalah hendak bagi perempuan ini faham situasi aku ini.)

(Tunggu sekejap kemarahan Miss X ..dan apabila aku tengak dia sudah senyap..aku menghampiri dia)

Lalu......

Aku: Well , do you know where to go the Monash University?

Miss X: ermm....I don't know!!!..but ...

(Miss X berdiri...aku sudah cuak ape pulak dia hendak buat ini)

Miss X mencari sorang lagi lelaki Australian dan bertanye)

Miss X:Do ypu know how to get to Monash University?

Lelaki Australia: You have to get to the city first and stop at Federation Square and than take another tram.

Miss X menghampiriku dan menyuruh aku ke City dulu..dan berkata just follow me.

Alhamdulillah sampai juga ke destinasi...

Moral of Story
-Pastikan jangan bergelak ketawa mengunakan bahasa Melayu di tempat asing unutk elakkan salah faham bahawa kita sedang menyindir dia
-Apabila telah berlaku salah faham, kadang-kadang, "i'am sorry" bukan suatu penyelesaian, setiap respon kita untuk counter salah faham bergantung pada waqi' .So , pandai2xlah respon dengan manusia yang sensitif.

Wednesday, December 8, 2010

Korea U vs Korea S




Antara mereka siapa yang menang? Antara mereka siapa yang kalah? Minggu lepas hangat berita tentang mereka berdua berdua beradik nie, asyik bertelagah sahaja.

Tahun 1997 gempar berita mereka hendak berperang, sebab itu family ku pulang ke Malaysia kembali. Tapi tidak juga berlaku peperangan, mengapa?

Tahun 2010 gempar sekali lagi dua beradik ini hendak berperang? rasanya terjadi tak?


Cuba kita fikir dalam2x, seandainya dua beradik ini bersatu, siapa yang rugi? of coz la "uncle Sam" dan uncle rael @israel yang rugi,kerana:
1) seandainya K.U dan K.S bersatu , mereka akan menjadi antara kuasa nuklear yang terkuat didunia
2)Pengaruh Amerika di Korea Selatan akan merosot
3)Kebolehan Amereka untuk mengawal rantau "mate sepet" ini dari segi ekonomi dan politik amnya akan terjejas.
4)Kuasa ketenteraan korea akan bertambah kuat
5)Sumber monetary semakin kukuh.



Cuba kita perhatikan , apa tindakan Amerika apabila gempar dua beradik ini akan berperang
tindakan Amerika
1)Menjalin hubungan dengan K.Selatan
2)Menempatkan lebih banyak tenteranya di K.Selatan
3)Mewujudkan lebih banyak latihan ketenteraan becara bersama

Semua tindakan ini sebenarnya adalah untuk mempastikan K.U dan K.S tidak akan bersatu dan berdamai.
Sehinggakan drama korea yang pernah aku tonton, yang bertajuk IRIS..mendedahkan komplot suatu badan rahsia yang sentisa berusaha melagakan kedua-dua beradik ini..itu hanyalah cerita, tapi point yang aku hendak bawa adalah seolah -olah wujud suatu konspirasi yang memustahilkan kesatuan Korea. Tak kanlah kerja FREEMASON jugak kot?

Sekian.

Friday, November 26, 2010

Dah Clash.....


Salam Alaik,
Ape kabo yop n yong?

Kita sering kali mendengar dan melihat setiap kali orang yang:
1)Bercouple bersama ,macam-macam kata-kata yang keluar seperti,aku sayang sangat kat awak,i love u, rindu sangat kat awak dan macam-macam lagi...(gelinyer)
2)Bila pasangan CLASH, macam -macam kata- kata yang keluar, aku benci dia, i hate u , menyampah, baget, perasan , khianat, curang n sebagainyer

Cuma terfikir, bagi orang yang tengah bercouple, tiba-tiba salah seorang pasangan mendapat hidayah dan mengetahui bercouple itu salah ...SANGGUP kah dia mengucapkan lafaz ..kita terpaksa BERPISAH? kita STOP dulu ye?

Pasti ada yang terluka kalau tidak diselesaikan dengan baik, yang paling teruk lagi berDENDAM dan sumpah menyumpah ...ngerinyer sebuah perhubungan.

Apa ucapan anda andai nak berpisah?
kalau ditanya aku...jawapan aku adalah ..terima kasih kerana mengajar aku erti sedih dan kecewa....

*aku hanyalah cuba memahami perasaan golongan bercouple...
(penulis tidak pernah bercouple)

people don't care how much u know about something, people only care about how much u care about something.

Wednesday, November 10, 2010

"They" need us more than "here" need us


Salam alaik
Bertemu kembali...
Alhamdulillah semalam selesai paper final yang pertama ..Water Flooding @ banjiran air

Niat bukan hendak menceritakan tentang final paper tapi lebih kepada menceritakan perihal korban, bukan berkorban diri tapi korban binatang ternak, bukan berkorban di Malaysia tapi berkorban di Kemboja

Sedikit penceritaan mudahan kalian peroleh pencerahan hati dan minda

Seperti yang kita tahu , muslim di Kemboja adalah minoriti,(minoriti-not a major group)
jadi perkembangan ISLAM disana kurang pantas andai hanya diharap muslim Kemboja sendirian bekerja unutk Islam. Sememangnya slogan "we are brothers and sisters" atau setiap mukmin itu bersaudara terpakai unutk kondisi disini.

Mungkin ramai yang tahu @ ramai yang tidak tahu @ ramai yang buat tak tahu @ ramai yang buat2x tahu.....membantu orang yang sangat2x memerlukan lebih bermakna dari membantu orang yang hanya mahu bantuan



SITUASI DI KEMBOJA

Pengalaman ini aku melihat dengan mata sendiri dan bukan rekaan atau omong kosong, muslim disana sangat jarang makan daging lembu..ada sahabat muslim disana memberitahuku mereka hanya setahun sekali memakan daging lembu...yang pasti PURATA TAHUNAN mereka makan daging jauh lebih rendah berbanding pengamal Islam di Malaysia memakan daging...

Di Malaysia siap boleh pilih menu daging apa hendak makan, daging masak kari? daging masak kicap? daging salai? daging ala malabari? huah...kalau hendak tulis takut terliur pulak nanti. Tapi situasi di Kemboja,kalau dapat makan daging itupun sudah cukup membahagiakan dan mengembirakan, serius bro!

Di Malaysia , menjelang Hari Raya Korban, maka kenyanglah perut peti ais rumah untuk mengisi daging- daging korban yang tiada tara.Jenuhlah si isteri menyumbat daging kedalam bahagian sejuk beku walau sudah penuh tetap disumbat jua..Situasi ini tidak berlaku di Kemboja. Yang berlaku adalah daging tidak cukup unutk dinikmati seisi keluarga..Ya itulah yang berlaku, kalau anda tidak percaya apa yang berlaku, maka sila beli tiket penerbangan ke kemboja dan lihatlah sendiri suasana ini.

Acapkali aku diberitahu untuk tidak bersusah- susah pergi Kemboja, dekat Malaysia pon ramai orang susah juga. Disini aku ingin kemukakan
1)Mukmin itu bersaudara, tidak kiralah di Turmeniskan ker..Kazakstan ker? kalau ada orang muslim yang memerlukan bantuan dan kita yang berada 1000 km jauhnya dan sedar kekurangan mereka, maka "just help them". Jangan terlalu terpengaruh dengan kejayaan Barat yang telah memecahkan negara Islam kepada beberapa negara dan daerah, akhirnya setiap ummat Islam hidup masing-masing di setiap negara, nafsi-nasfi, masing-masing.
2)Charity without boundary, itulah hakikat yang perlu dihadam. Itulah kata-kata (Dr Beulah Rose R. Torres,Bukidnon State University,Filipina),seorang peserta konferen baru-baru ini dan juga seorang aktivis kemanusian.
3)Lebih baik membantu orang yang sangat memerlukan dari membannut orang yang tidak perlukan bantuan, ataupon terlebih bantuan.
4)Kita di Malaysia, ada banyak jabatan Islam boleh jaga kebajikan Ummat Islam yang susah, tapi kalau di Kemboja, siapa lagi yang boleh diharapkan unutk menjaga kebajikan saudara kita? Adakah kita berharapkan penganut Budha untuk membela Islam Kemboja?

Apapon, bantulah sesiapa yang anda suka, yang penting buat sesuatu dari berdiam diri.
Erti memberi dinilai dengan keikhlasan
Erti menerima penuh dengan pengharapan
Wallahualam.......

Tuesday, October 26, 2010

BenarkaH Cemburu yg buta?


Salam alaik…..

Cemburu? Memang ridak boleh dinafikan …ia bukanlah suatu penyakit jika digunakan betul pada tempatnya, sebaliknya ia adalah senjata yang memakan tuan apabila si pengamal gagal mengawalnya. Dari manakah datangnya perasaan ini? Macam mana boleh terjadi?tidakkah anda berasa pelik …anda hanya akan berperasaan cemburu apabila berada bersama dengan orang yang anda kenal?betul kan?

Ada 2 sebab seseorang itu boleh dicemburui

1)Seseorang yang dikenali

2)Seseorang yang memiliki nikmat melebihi orang yang cemburu

Kesimpulannya…adalah mustahil kita mencumburui orang yang tidak dikenali dan adalah mustahil kita mencumburui orang yang tiada kelebihan nikmat berbanding kita………..

Contohnya..

Mustahil untuk seseorang mencumburui kekayaan seorang saudagar di Afrika..(dalam hati mesti berkata..apa guna cemburu)…tentulah sebab kita tidak kenal saudagar tersebut

Contoh yang ke-2

Mustahil untuk seseorang mencumburui seorang peminta sedekah…kerana peminta sedekah itu jauh lebih susah berbanding kita..no point unutk mencumburui…

Itu sahaja….

Friday, October 22, 2010

KITA?

Salam alaik buat pemerhati blogku!

Syukur kehadrat Allah s.w.t kerana memberikan kita peluang untuk hidup...layakkah kita untuk berhidup?
Syukur kerana telah memberikan kita peluang untuk menyaksikan era atau pasca kebangkitan Islam...soalnya bilakah era atau pasca kemenangan Islam?
Sememangnya persoalan bila Islam akan menang sudah menjadi persoalan bukan sahaja dikalangan orang akhir zaman , tetapi didahului oleh para Sahabar Rasulullah s.a.W .
Pokoknya bila Islam akan menang tidak penting ,kerana Islam Pasti menang ,itulah janji Allah s.w.t
Persoalan yang sepatutnya bermain pada fikiran kita adalah apa peranan kita dalam mengisi era atau pasca kebangkitan Islam ini? sampai bila harus menjadi pemerhati.?

Tuesday, October 19, 2010

Dosa Malaya atau Malaysia???

Pertamanya syukur kehadrat Allah s.w.t yang telah mengatur sistem perhubungan bukan sahaje diantara khalik dan makhluk malah diantara sesama insan..Alhamdulillah

Selawat dan Salam keatas junjungan kita Rasulullah s.a.w yang telah menjelmakan perundangan ilahi sebagai kenyataan hingga terbinanya asas sebuah negara Islam besar yang menjangkau dari utara Afrika hingga ke tengah Asia..Alhamdulillah

Suatu sistem perundangan yang disusun begitue rupa oleh kuasa yang tidak berkepentingan terhadapnya sesungguhnya menjamin keadilan kerana keadilan yang dituntut pelaksanaanya itu tidak mempnyai warna, rasa, darjat mahupun keakuan atau peribadi yang terpaksa diutamakan..Alhamdlillah

Sebelum kedatangan orang -orang British di Malaysia didapati bahawa undang-ndang adat , samada dipengaruhi oleh ajaran agama Islam atau tidak adalah menjadi pegangan hidup masyarakat di negeri-negeri yang kini menjadi malaysia.

Pada mulanya adat diikti akan tetapi apabila orang Melayu mula menganuti agama Islam, maka undang-undang Islam telah diterima dan adat Melayu mula mengubahsuai supaya tidak bertentangan dengan undang-undang Islam.

Cara meyelesaikan perselisihan yang timbul antara undang-undang Islam dan undang-undang adat telah dijelaskan oleh As-Sayuti didalam bukunya Al-Asybah wan Nazair. Kaedah0kaedah yang disebutkan :
1) Adat hanya dikira jika didapati ianya diamalkan berterusan.
2) Jika terdapat perselisihan antara adat dan pendapat agama Islam ,maka adat boleh diikuti, JIKA tidak terdapat hukum didalam Syariah yang JELAS
cth:
Jika A bersumpah bahawa dia tidak mahu makan daging, dia tidak dianggap melanggar sumpahnya jika dia makan ikan, sungguhpon ikan dinamakan daging didalam Al-Quran (16:14)
3) Jika terdapat perselisihan antara adat dan hukum Syara' yang JELAS dan TEPAT , maka hukum syara' haruslah diikuti.
Cth:
Jika A bersumpah bahawa dia tidak akan berkahwin dia akan melanggar sumpah itu hanya apabila dia mengadakan akad nikah dan tidak dengan persetubuhan sahaja.

Dinegeri- negeri di Malaya apabila orang melayu menganuti agama Islam , adat-adat yang lama yang diamalkan oleh mereka telah dibahsuai dengan ajaran Islam.Ini mengambil masa yang lama dan proses perkembangan undang-undang Islam masih berjalan apabila pengaruh British mulai masuk ke negeri-negeri Malaya ketika itu. Proses penyesuaian agama dan adat telah digangg dan telah terbantut oleh pengaruh British.

Tidak syak lagi undang-undang Islam pada akhirnya akan menjadi undang-undang negeri Melayu jika undang-undang Inggeris tidak MENGHALANGINYA.(R.J Wilkisin)

Pengaruh British

Pengaruh British telah mula bertapak di negeri-negeri Melayu melalui penjanjian diantara Raja-raja Melayu . Perjanjian yabg pertama ialah Perjanjian Pangkor 1874 antara Sulatan Perak dan pembesar melayu di Perak. Telah disebutkan dalam perjanjian
"Sultan akan menerima dan menyediakan tempat kediaman untk seorang pegawai British yang diberi nama Resident , yang akan diutuskan kepada Balai Kerajaan Perak dan nasihatnya hendaklah diminta dan diikuti didalam semua perkara selain dari agama dan dat Melayu"
(Perhatikan inilah titik tolak pengasingan agama dengan pentadbiran)

Pada tahun 1875 seorang Resident British telah dihantar ke Selangor. Sultan Selangor telah didorang untk menulis surat meminta pertolongan itu dan 25hb Januari 1875 , Gabenor Negeri-negeri Selat atau ketika dulu aku gelar NNS (time tingkatan 3) telah mengisytiharkan bahawa "Baginda Sultan telah meminta bantan seorang Resident British didalam mentadbir negeri itu dan Gabenor telah berkenan dengan permintaan it"

Selepas itu diikuti oleh negeri Sembilan , negeri Pahang, Kelantan Johor , Kedah dan Perlis...semuanya menerima Resident.(bukan resident evil yer..)

Jelas kite dapat perhatikan perjanjian itu telah mengecualikan agama Islam dan adat melayu dari pengaruh British . Sebaliknya kita dapati British campurtangan dala pentadbiran agama dan undang-undang Islam dinegeri Melayu. Takrif Agama Islam adalah takrif yang sempit, mengikut konsep Kristian (melayu pham lain ...Inggeris pham lain time perjanjian ini barangkali).

Akibatnyer

Pengaruh British, bidangkuasa syariah di negeri Melayu telah disekat. Undang-undang telah dibuat dinegeri-negeri melayu bagi menjalankan pentadbiran undang0undang Inggeris dan menyekat bidangkuasa tuan kadi. Sebelum British +tangan , semua pengadilan adalah dijalankan oleh |Kadi|.

Cth:
Selangor...undang-undang 1885 ,seorang Kadi hanya diberi kuasa unutk menghukum dengan dikenakan bayaran denda yang kemudian 1890, Kadi tidak boleh denda lebih dari $5 dan Kadi Besar tidak boleh denda lebih dari $10.Ape kehenyer yob?

Cth negeriku Perak:
Undang-undang tanah 1898, Kadi diberi kuasa unutk menghukum denda tidak lebih dari $5 dan membicarakan kes-kes sivil tuntutanya tidak lebih dari $125.
Pada mulenyer Kadi dapat menghukum orang BERZINA , tetapi hukuman yang yang boleh dijatuhkan oleh Kadi telah ditetapkan oleh undang-undang negeri ialah denda tidak lebih dari $250 dan hukuman penjara tidak lebih dari 6 bulan.

Apabila orang didapati bersalah dihukum penjara, maka hukuman hendaklah disahkan oleh Majistret dan ada Majistret yang enggan mengkatkadakan hukuman yang dianggap "hanya melanggar undang-undang Islam ". Kes-kes betar telah berpindah dari Mahkamah Kadi ke mahkamah Majistret.

Andai undang-undang Islam hendak dilaksanakan semula , seharusnya masyarakat tidak "PELIK" kerana undang-undang Islam dah lamo doh! dilaksanakan ..ibarat Sirih pulang ke gangang jer..
Sekian sahaja ...sambung balik Projek Sarjan Muda...

ITS NOT AN OPTION..BUT IT IS A MUST

Monday, October 18, 2010

Harvard Case Study.




Exxon mobile and the Chad Cameroon Pipeline

Abstract:


This case presents the dilemma of a multinational oil and gas company, ExxonMobil, as it factors in the ethics issues related to the environment and cultural differences in deciding whether to proceed with building a pipeline in Chad and Cameroon, two of the poorest and most corrupt developing countries in West Africa. The many players in this project included the World Bank, which co-financed the project and put restrictions into place that would hopefully prevent government corruption in both Chad and Cameroon and many environmental and human rights groups that warned of potential disaster. The case also covers the environmental and social analysis of the areas that would be affected by the pipeline.

Itulah tajuk yang dibincangkan pagi tadi, huh walaupun perbincangan dilakukan dalam Bahasa Inggeris , namun semua sahabat sekelasku kelihatan bersemangat take part dalam perbincangan, berebut-rebut hendak menjawab , tidak pernah kulihat situasi se"meriah" begini, syoknyer...
Mungkin sebab , siapa jawab dia dapat markah, maka berebutlah cuba menjawab unutk meraih markah, aku juga turut serta dalam "pertandingan" ini.

Cuma isu yang cuba kuutarakan dikelas adalah Exxon mobile tidak sepatutnya menerima untuk menjalankan talian paip yang membawa minyak kerana:
1) Sepatutnya lebih banyak kajian dilakukan untuk memberi penerangan kepada penduduk asli tentang pemasangan talian paip minyak ini dan seterusnya menilai respon masyarakat samada menerima atau menolak
2)Chad dan Cameroon adalah antara negara yang paling tinggi indeks rasuah didunia juga kelemahan dan ketidak cekapan dari segi urus tadbir. Sekiranya projek ini dijalankan, faedah atau hasil tidak akan disalurkan oleh kerajaan kepada golongan yang sepatutnya, sebaliknya dikhuatiri , wang yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan negara sebaliknya digunakan unutk kepentingan peribadi dan kroni..almaklum..corrupt country la katakan...
3)Sepatutnya lebih banyak kajian undang-undang dilakukan oleh Chad dan Cameroon untuk mengelakkan mereka ditipu atau dimanipulasi oleh syarikat minyak asing.
4)Mewujudkan KPI unutk menilai prestasi atau indeks rasuah Chad dan Cameroon samada semakin baik atau lebih parah selepas 2 tahun. Ini bagi membuktikan kedua - dua negara ini mampu membuktikan mereka mampu menguruskan yang hasil saluran minyak digunakan sebaiknya unutk pembangunan negara mereka.

Apabila aku mencadangkan unutk Exxon mobile membuat penanguhan projek ini selama beberapa tahun, hampir keseluruhan warga dewan kuliah termasuk penilai markah ketawa terhadap aku...huhu...dalam saat itu aku berkata ..please let me speak...barulah tenang kembali dewan...cuak jugak aku...

Akhirnya keputusan dewan menerima projek ini tanpa penagguhan, aku akur kepada keputusan itu, tetapi tetap bermain seribu satu persoalan dimindaku...tidak sepatutnya menerima, pasti akan berlaku banyak masalah masa hadapan lagi..

Just sharing kekawan...

People don't care how much you know, people care how much you care about something

Sunday, October 10, 2010

Tertinggal Subuh krn sebuah BAS???

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah
Sampai jua aku di UTM pada 11/10/10 ,pukul 7.50 pagi....setelah menghadiri 3 walimah di PERAK
Kebiasaannya aku akan tiba pukul 5.40 pagi , tapi entah kenapa perjalanan pulang ku ke UTM lain dari perencanaan kebiasaan, mungkin Allah s.w.t hendak menguji aku barangkali.
Disebabkan berlaku kemalangan di lebuh raya, bas aku terheret sama menimpa musibah iaitu TRAFIK JAM....
Sebaik tiba di Yong Peng pada pukul 5.46 pagi, aku bergegas berjumpa dengan driver untuk bertanyakan soalan
Aku:Pak cik...bas ini lama tak berhenti kat cinie?
Driver:ah....kenapa kamu hendak minum ke?
Aku:erm....(belum sempat aku menjawap)
Driver:owh...kamu hendak sembahyang ....tak masuk lagi waktu...
Aku:berapa minit bas ini hendak berhenti kat cinie?
Driver :30 minit....(driver bercakap tanpa melihat jamnya)
Aku:erm....pukul berapa bas hendak bergerak?
Driver:6.30 pagi bergerak...

(Aku turun dari bas)
Apabila aku mencari surau tetiba jer............
Dalam hatiku( udoh.....tutup pulak....)
Aku memberi tahu pekerja kat Yong Peng yang aku hendak masuk kedalam...tapi dia menyuruh aku pergi tempat lain
Akhirnya seperti biasa ..(peduli apa orang kata) .. aku menolak signboard TUTUP dan menyelinap masuk kedalam...
Selesai solat , aku melihat jam 6.14 pagi....
hatiku berkata..(mustahil bas akan bergerak 6.30 pagi...jadi aku bergegas menuju ke bas ..dan Alhamdulillah , Allah membenarkan sangkaanku...bas hampir hendak bergerak...tidak seperti dijanjikan dahulu iaitu 6.30 pagi baru bergerak...

CUMAAAAA...........
masih ramai MELAYU dalam bas tersebut...tidak pula aku jumpa mereka di surau....
terlepas pandangkah aku?atau melayu didalam bas bukan penganut agama Islam?

(aku masih lemah kerana terlupa mengajak umatmu yang lain untuk mentaatimu...walaupun aku ada juga mengajak seorang hamba Allah kat Yong Peng yang termenung....sengaja aku mengajak dengan bertanya..Abg dah masuk waktu Subuh ker?..walaupan aku mengetahui memang sudah masuk waktu pon...namun tidak pula dia berganjak untuk solat....Ya Allah ..lemahnya helah hambamu ini sehingga tiada siapa terkesan dengan kata-kataku ini...
mungkin inilah orang mengatakan bahawa apabila kata-kata telah hilang rohnya....pedih hatiku bila memikirkan ayat ini....inilah tandanya aku banyak dosa)

TAKUT tertinggal BAS kerana sebuah SOLAT??? atau
Takut tertinggal SOLAT kerana Allah s.w.t???

Cerita ini sengaja aku blogkan ..hanyalah kerana seringkali aku mendengar cerita sahabatku yang TINGGALKAN SOLAT KERANA SEBUAH BAS

ini hanyalah pengalamanku bersama bas ....mungkin ada sahabatku yang lebih banyak pengalaman bersama bas....(mudahan yang membaca peroleh kekuatan walau dimana anda berada) ...

YA ..Allah janganlah engkau tarik roh kata-kataku ini...jangan Ya..Allah ..hambamu ini merayu sangat....please Allah ...please ...

Saturday, October 9, 2010

IUSRC 2010



International University Sosial Reponsibility Conference 2010*4-6 Oktober 2010*PWTC KL



Akhirnya selesai juga konferen yang memakan masa selama 3 hari ini, Alhamdulillah. Inilah kali pertama aku sertai untuk present paper peringkat Antarabangsa. Pada mulanya aku hanya meyangka akan bentang didepan warga Malaysia sahaja. Tapi semuanya berubah sewaktu pendaftaran peserta. Ada peserta dari Filipina ada yang datang dari Ireland ada juga dari Newziland. Wajah ceriaku mula bertukar menjadi cuak, hati berdebar menunggu giliran yang hanya beberapa jam sahaja lagi. Namun Alhamdulillah selepas aku menyaksikan beberapa pembentang sebelum aku, perasaan tenang mula kembali dan menyelinap pada ku tanpa kusedari pada awalnya ..tq Allah s.w.t...


Sewaktu membentangkan kertas kerja, chairperson iaitu Dr. Anizu , seorang yang ku kenali dalam bulan ramadhan yang lepas telah menambahkan ketenangan ku ..tq Allah s.w.t sekali lagi...


Sewaktu memulakan pembentangan seorang demi seorang mula memenuhkan ruang konferen , ada yang berkulit sawo matang , ada yang berkulit kuning dan ada yang berkulit putih..semuanya tidak sedikit pun menambahkan kerisauanku...tq Allah s.w.t skali lagi

Apabilaku telah selesai pembentangan tentang program kemasyarakatan di Kemboja sempena program KEMBARA KASIH (KEKASIH'09) , ku menyangkakan tiada audien yang ingin bertanyakan soalan . Tetapi semuanya berubah apabila pertanyaan soalan dimulai oleh chairperson

Chairperson: How did you manage to brought cow to be slaughter at Cambodia?
Aku: Well as you can see, we had done promotion 3 month before Hari Raya AidilAdha. Along this promotion we had seek for interview at IKIM.fm , me as the Director of KEKASIH'09 had be given this opportunity to be interviewed live on air about 30 minute..such a precious moment .
After that interview , i received a lots of phone calls from unknown people saying that they would like to contribute money and stuff to this program. That was among the absolute opportunity that we had used it wisely..Alhamdulillah...
That money we brought to Cambodia and organize with some authority people at Cambodia and manage to slaughter 13 cows . People at Cambodia (Muslim) are still suffering , they only could eat meat once in a year (only if they are lucky enough) .
Comparing to Malaysian people , if they want to eat , they just could get it whenever they want to.
(At that time all the audience give their full sense toward me)

Selepas aku menjawab pertanyaan tersebut, maka bertubi - tubi soalan aku terima , ada yang belum sempat si petanya A betanya , Si petanya B sudah mengangkat tangan dan ada ketika aku belum habis menjawab ada Si petanya C yang belum aku beri laluan untuk bertanya telah bersuara......Barangkali dalam hatiku inikah Konferen???(matilah ginie)...

Di saat pertanyaan spontan mereka inilah, kepantasan dan kebolehanku untuk memberi respon mula teruji. Alhamdulillah , pengalamanku selama menguruskan KEKASIH'09 telah membantuku menjawab. Aku menjawab berdasarkan pengalaman dan pengamatanku sepanjang seminggu di bumi Kemboja . Rata- rata bertanya soalan tentang bagaimana kesusahan orang Kemboja......sepanjang aku menerangkan realiti kehidupan muslim Kemboja aku tayangkan juga slaid- slaid gambar Kemboja..(picture spoke for the word)..mudahlah sedikit hendak fahamkan mereka.
(gambar sebahagian audien yang mendengar, yang selebihnya audien pergi ke sesi lain untuk sambung mendengar pembentangan seterusnya)

Sedar tidak sedar , hampir 1 jam lebih aku berdiri menjawab pertanyaan mereka.

tq Allah s.w.t for helping me to help others.

Sunday, October 3, 2010

Kemana hilangnya roh haji?








Kalimah Talbiah sayup kedengaran apabila ada kursus Haji dilaksanakan di UTM baru - baru ini. Juga apabila mendegar bab haji, maka Tabung Haji yang biasa main peranan dalam perihal ibadah ini.Cuma terdetik di hati, kemana hilangnya roh haji yang sebenarnya?iaitu sebagai egen penyatuan.


Kalimah ‘talbiyah’ ; ‘LabbaikAllahumma labbaik, labbaika laa syariika laka labbaik, innalhamda, wani’mata, laka wal mulk, laa syariika lak’.

(Ya Allah, hari ini kami datang kepadaMu, menyahut panggilanMu, Kami datang kepadaMu. Segala puji bagiMu dan nikmatMu, dan Engkau pemilik kerajaan ini. Tiada syirik bagiMu)

“Talbiyyah” bukan hanya pernyataan lisan. Ianya komitmen bulat kepada Allah, menolak segala kuasa dunia yang menghalang perjalanan seorang insan menuju Allah.

Menjadikan Islam hanya dalam bentuk adat resam (ritual) telah menyebabkan kedudukan kaum Muslimin sangat lemah. Dengan menumpukan kepada peribadatan ritual telah menyebabkan umat Islam merasa bahawa itu sahajalah yang perlu mereka lakukan.



Ibadah Haji adalah jauh lebih kuat perhubungannya dengan Allah S.W.T. Allah sendiri telah menentukan perbuatan dan perkataan serta masa dan tempat yang perlu dilakukan ketika menunaikan Haji. Ia adalah jemputan khas dari Allah kepada hambaNya agar mengembara menuju ke RumahNya.

Haji juga adalah perhimpunan tahunan umat Islam. Tujuannya adalah untuk mewujudkan kesatuan ummah. Ketika menunaikan Haji seharusnya ahli jamaah Haji saling mengenali dan mengambil tahu antara satu sama lain . Kehadhiran umat Islam dari seluruh pelusuk dunia tiada tandingnya dengan mana-mana perhimpunan dunia. Sayangnya ketika umat Islam selesai menunaikan segala rukun Haji , nyata sekali ramai yang tidak mengambil tahu nasib dan keadaan saudara-saudaranya yang tertindas di negara yang lain. Haji merupakan kesempatan yang terbaik untuk umat berbincang mengenai nasib dan penderitaan saudara-saudaranya. Namun ternyata ini tidak berlaku.


Kesengsaraan penduduk Palestin dan pendudukan al-Quds yang berterusan oleh Zionis, jenayah kejam di Iraq, Afrghanistan, Kashmir dan Chechnya, dan kezaliman lain di mana-mana sahaja, adalah alasan yang kuat kenapa menjadikan Haji sebagai pertemuan untuk menggerakkan umat Islam menentang musuh Islam dan ummah.

Mekah adalah enjin, Al-Quran dan Sunnah adalah cetusan api, dan umat Islam yang menunaikan haji merupakan piston yang mencetuskan api dalam bentuk gerakan menentang kuasa rasuah, penindasan, penjajahan, zionisme, materialisme, militarisme, korporatisme, atheisme dan segala jenayah terancang yang berleluasa sekarang ini.

Adakah umat Islam sanggup untuk mengubah semua ini atau adakah mereka mahu terus berpuas hati dengan tidak mempedulikan aspek Haji yang paling penting ini.


Harapanku semoga para kursus haji mendapat ROH HAJI yang sebenarnya dan bukannya title Pak haji yang dikejar dan dicari semata-mata...

Saturday, October 2, 2010

Persoalanku terjawab di Tasik Tonle Sap, Kemboja






Buat kali kedua memijak tanah Kemboja, inilah pertama kali saya dapat meneroka pelusuk pedalaman yg sebelum ini hanya didengar dan dilihat dalam tv. Keindahan pemandangan anugerah Ilahi yang menusuk dalam sanubari insan ini.

Baru sehari di Siem Reap, Kemboja kami terus bergerak meneruskan misi kemanusiaan ke Tasik Tonle Sap tanpa seminit pon berehat hatta keletihan perjalanan dari UTM,Skudai - KLIA - SIEM REAP AIRPORT. Antara Malaysia dan Kemboja 2 tempat yang dicipta Allah tetapi keadaannya teramat jauh berbeza.




Perjalanan dari Siem Reap ke Tasik Tonle Sap hanyalah tanah pamah. Di kiri-kanan sawah terbentang luas tapi rakyat masih kebuluran. Jalan dipenuhi debu kuning dan suhunya panas. Di sepanjang jalan akan kelihatan bas, lori dan motor yg diubahsuai jadi gerabak yang sendat dengan penumpang. Bunyi horn kenderaan tidak putus2. Topeng muka tidak boleh terlepas bagi mengelak debu masuk ke hidung. Sepanjang jalan rumah orang miskin berderetan dengan keadaan yang sangat daif, lebih daif dari kandang ayam orang kampung Malaysia.




Untuk sampai ke kampung air di Tonle Sap juga naik bot tetapi bot kita akan diikuti oleh bot2 kecil milik penjaja yang menggunakan kanak2 kecil yang melompat dari satu bot ke satu bot yang sedang bergerak laju untuk memujuk pengunjung membeli barang mereka. Hasilnya entah berapa sen sehari.

Tingkap2 rumah dihiasi indah dengan bunga2. Rumah2 di Tonle Sap hanya sampan yang terapung2 mengikut arus, Tiada apa2 hiasan kecuali wajah syahdu penghuni yang hidup penuh keperitan.



Kampung air di Tonle Sap hanyalah kampung nelayan miskin yang hiburannya hanya deru gelombang dari tasik. Pelancong yang datang hanyalah mereka yang ingin menyaksikan sendiri penderitaan mereka yang mungkin hanya dapat makan nasi sekali dalam 2 hari.

Cuma….. di Tasik Tonle Sap ada azan berkumandang dari masjid terapung walaupun penduduk Islam hanyalah minoriti kecil.

Persoalanku terjawab disini kerana sepanjang usaha mengumpul dana sumbangan di Malaysia, rata-rata mempertikaikan misi ini, ada yang mengatakan buat apa sibuk hendak buat program dekat Kemboja , dekat Malaysia pon ada orang susah jugak? akhirnya al- fakir ini telah dapat jua menitipkan jawapannya di Tonle Sap, Alhamdulillah. Jawapannya adalah walaupun kesusahan menghimpit minoriti muslim di Kemboja, aku berasa gembira apabila azan berkumandang dan penduduk muslim sanggup menaiki sampan unutk ke "Masjid Terapung" mereka semata-mata mahu solat BERJEMAAH, berbeza dengan suasana di Malaysia. Yang paling penting persolanku terjawab.Ini hanyalah pendedahan kecil tentang istiqamahnya muslim Kemboja di negara mereka yang majoriti penduduk menganut Buddha.


Di Tonle Sap air mata ku jatuh penuh keinsafan….

Subhanallah…..maha suci Allah yang mencipta semua ini untuk dijadikan i’tibar buat mendekatkan diri padaNya.

Friday, October 1, 2010

Coup D'etat


The sudden, violent overthrow of an existing government by a small group. The chief prerequisite for a coup is control of all or part of the armed forces, the police, and other military elements. Unlike a revolution, which is usually achieved by large numbers of people working for basic social, economic, and political change, a coup is a change in power from the top that merely results in the abrupt replacement of leading government personnel. A coup rarely alters a nation’s fundamental social and economic policies, nor does it significantly redistribute power among competing

Thursday, September 30, 2010

"Tiada politik dalam agama dan tiada agama dalam politik


Slogan "Tiada politik dalam agama dan tiada agama dalam politik" adalah slogan yang salah yang dicetuskan oleh penjajah untuk diguna pakai oleh pemikiran kita semenjak sekian lama. Penjajah membiarkan mereka yang menghafaz al-Quran daripada menyertai tentera Mesir, kita sangka ia merupakan suatu ganjaran bagi hafiz al-Quran.

Tetapi tujuan mereka adalah suatu usaha untuk memisahkan mereka dari kehidupan masyarakat umum dan mengelakkan penglibatan mereka dalam lapisan masyarakat serta menjauhkan mereka dari dunia ketenteraan. Ini merupakan suatu fenomena meruntuhkan agama Islam dan ilmu pengetahuan Islam. (Maaf) Kita sebenarnya mewarisi fahaman sekularisme dan kita masih melaksanakan fahaman tersebut dalam segenap aspek kehidupan kita khususnya dalam bidang pendidikan dan pembelajaran.


Friday, September 24, 2010

Freemason Di Ipoh????Ape kehenyer yop??








































Raye yang lepas hari saya dan sahabat yang lain dalam perjalanan "tour raye PERAK",kebetulan menyusuri jalan Tiger Lane, selepas dari Sek Menengah Izuddin dan lebih kurang 200m Pejabat Veterinar ..antum@kome@anda akan dapat melihat sebuah rumah besar yang agak klasik tetapi rasanya masih berpenghuni kerana terdapat 2 ekor anjing yang dilepaskan di dalam kawasan tersebut. Ya Allah amat terkejut ... apabila memang terpampang lambang Freemason di binaan pagarnya dan di atas rumahnya juga terdapat simbol tersebut yang di ukir elok...tapi kalau dilihat rumah ni sudah lama, tetapi apakah mereka tidak tahu bahayanya pergerakan ini..?

Cuma terdetik dihati ini akan peristiwa serangan gereja dan peristiwa serangan surau..siapakah dalang disebalik semua ini???benarkah ini kerja Si FAnatik Agama atau kerja Mr.FREEMASON???3-4 gereja diceroboh dibaling batu dan dilontar molotov, seolah-olah membalas tindakan surau yang dibaling batu dan dikencing, seolah-olah islam dan kristian berbalah antara satu sama lain.... adakah kebetulan? atau memang benar tiada kaitan?.... buat apa bangunan ini ditubuhkan???utk merancang perbalahan agama di Malaysia? atau lebih besar lagi??? komenlah kome... wallahualam...

Tuesday, September 21, 2010

Aku Menangis Disiang Hari












Kau berjanji kemudian kau mungkiri....
sungguh begitu cepat kau lupai,
akan sebuah janji...
Sedang dalam berjanji ..
kedua-dua belah pihak sudah merestui,
kemudian disaat akhir ,kau mula mungkiri
Aku menanti dengan persiapan rapi,
sedang segala urusan lain aku ketepi,
demi memberi laluan akan janji ini,
janji yang engkau sendiri telah ucapi,
yang aku sangka kau telah sungguhi,
namun segalanya mula terbukti,
sedang aku menanti,
kau memberitahuku maafi,
tidak dapat hadiri,
aku kebingunggan tanda kausedari,
masaku terbuang tidak dapat diganti,
aku bersedih tiada siapa yang ketahui,
tiada jua yang cuba fahami,
aku diherdik tidak henti-henti,
disangka orang aku tidak tahu urus diri,
akhirnya aku tinggal seorang diri,
menulis rasa hati,
sakit tidak terperi,
mengenangkan nasib yang dikhianati,


Aku mula persetankan rasa hati ini,
kerana aku mula sedari,
aku anak seorang askar yang gagah tidak terperi,
mustahil aku lemah seperti yang orang amati,
aku mula membina diri,
menongkah laut samudera hati,
melangkah kaki ..sedepa sehati,
Aku berazam dan bertawakal pada Ilahi,
Apa hendak jadi ,
biarkan ia terjadi,
Asalkan aku tidak menyesal dikemudian hari.

Disaat aku mula kuatkan diri,
kau mula muncul dalam sanubari,
menitipkan janji begitu rapi,
namun sudah kudugai,
mustahil untuk kurestui,
Biarkan engkau bersama rasai gundah hati ku ini,
secebis kau rasai,
semangkuk cawan kau mula tangisi,

Aku mula keraskan hati,
orang menyangka aku kayu lelaki,
lemah?tidak seperti kau sangkai,
Kerana Aku SYAZWAN jangan kau lali,
silap haribulan aku kau mula rindui,
bukan itu yang aku risaui,
Aku lebih risau akan Ilahi,
apa pandangan Ilahi pada hamba ini,
neraka atau syurga yang aku sudahi,
Lambat laun pasti ku akan tempuhi,
Mohon doa para daei,
Mohon istiqamah hamba ini,
Dijalan yang engkau janjikan jannati.........



(Mohamad Syazwan Bin Padzir)
4- Sarjana Kejuruteraan Petroleum
Universiti Teknologi Malaysia.

Sunday, September 19, 2010

DULU & SEKARANG


Dulu kau bertudung labuh , kini kau bertudung singkat
Dulu kau bertudung singkat, kini kau mula bertudung mengikut syariat
Sungguh iman ini bukan milik kita andai kita tidak pandai menjaganya, ia akan pergi dan terbang ibarat terbangnya Si Burung kecil meninggalkan sarangnya, juga binatang buas yang dilepaskan ikatannya.
Allah s.w.t boleh mengambil kembali iman yang diberikannya kepada kita lalu dilemparkan kepada manusia lain , kerana Allah s.w.t tidak berhajatkan kepada manusia tetapi manusialah yang sebenarnya berhajatkan kepada pencipta iaitu Allah s.w.t
Sesungguhnya:
andai orang kaya menolak Islam , maka Si miskin akan memikul Islam
andai orang merdeka menolak Islam, maka Si Hamba akan menjungjung Islam
andai si manusia menolak Islam, maka si Jin akan menyarungkan Islam

Maka seharusnya kita JANGAN TERLALU BERPUAS HATI dengan iman kita. Seandainya
kita berbuat dosa maka bertaubatlah kerana itulah sifat mukmin dan andainya kita telah melakukan maksiat dan tidak berasa apa-apa kesalahan sebaliknya berterusan melakukan dosa dan kesilapan , maka ketahuilah itu sifat orang munafik.

Ramai sudah sahabatku yang berpaling hinggakan aku turut serta hampir berpaling, untungnya aku masih mempunyai sahabat yang seandainya aku silap langkah maka aku akan disedarkan ,Alhamdulillah....
Semoga Allah s.w.t memelihara iman saya dan anda

Wednesday, September 15, 2010

Raya tanpa DODOL ibarat Raya siBudak kecil tanpa Angpau raYa!!!


Dodol tidak asing bagi rakyat Malaysia. Namun untuk menyediakan dodol merupakan satu usaha yang berat justeru, lazimnya beberapa keluarga akan bergotong royong untuk menyediakan makanan tradisional ini, terutamanya di musim perayaan seperti Hari Raya atau majlis perkahwinan.Masa kakakku kahwin, maka bertungkus lumuslah opah saya dan famili membuat dodol, almaklum anak first kahwin . Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia (tok n opah). Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol(kecuali saya=:) ). Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa, tepung beras, gula pasir, gula melaka dan garam.
Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai.Peringkat yang paling genting atau kritikal adalah waktu peringkat akhir mengacau kerana liat dan memerlukan banyak kederat dan tenaga. Hasilnya, fizikal dan rasa Dodol akan berubah menjadi melekit, tebalmanis.Kata Opah saya, kalau hendak tahu samada dodol sudah masak atau belum, gunalah daun pisang."Wah " daun pisang digunakan disebagai parameter atau ukuran menentukan darjah kemasakan dodol. Apabila dodol belum masak ia akan melekat pada daun pisang, kalau dodol sudah masak ia tidak melekat pada daun pisang.Kalau anda tidak percaya..try la sendiri.Dodol telah menjadi bahan santapan khususnya pada hari perayaan Hari Raya AidilfitriHari Raya Haji,tapi
rayaku kali ini tanpa dodol disisi dan aku rasakan seperti raya tanpa Dodol ibarat siBudak kecil tanpa angpau RaYa!!! Terdapat banyak versi Dodol yang berlainan samada dari segi warnanya yang kebanyakannya berwarna perang gelap, hijau dan kuning. Rasa Dodol juga turut dipelbagaikan, namun versi rasanya yang selalu dinikmati adalah dalam keadaan rasa Durian, Kelapa dan Pisang.Tapi saya tidak pernah buat dodol pisang, sebab macam pelik sahaja, tahun depan akanku azam untuk try dodol pisang...hehe....


Thursday, September 9, 2010

Aidilfitri jatuh pada hari Jumaat...SOLAT JUMAAT kena buat tk..?


Bagi kita di Malaysia saya cenderung supaya kita mengikut fatwa yang telah dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor seperti berikut:

"Alhamdulillah Fatwanya:

Pada hari itu ( Aidilfitri dan Aidiladha jatuh pada hari Jumaat ) kewajipan menunaikan solat fardu Jumaat diwajibkan ke atas lelaki muslim yang bermastautin dan ahli Qariyah setempat.

Adapun orang yang bukan ahli Qariyah setempat yang ingin pulang menziarahi ahli keluarganya, dizinkan dia pulang untuk tujuan berziarah dan kembali semula mereka itu untuk mendirikan solat fardu Jumaat, jika dia berkuasa berbuat demikian. Adapun jika tiada berkuasa berbuat demikian ( hadir semula ke masjid untuk menunaikan solat fardu Jumaat ) maka tiada berdosa. Tetapi adalah lebih baik jika mereka yang terlebih agar menunaikan selepas solat Aidilfitri sehingga selesai solat fardu Jumaat.



Adapun mereka yang di bolehkan meninggalkan solat Fardu Jumaat adalah beberapa golongan :

1) Kaum wanita
2) Lelaki yang bermusafir
3) Hamba
4) Lelaki yang sakit ( uzur syar"ie )

Solat fardu Jumaat adalah merupakan satu syiar daripada syiar-syiar Agama Islam yang perlu dijaga dan dilaksanakan. Berjamaah di dalam menunaikan solat fardu Jumaat adalah wajib fardu ain ( yang dikehendaki dilaksanakan oleh setiap muslim yang cukup syarat-syaratnya berbuat demikian ).

Islam sentiasa memberi perhatian terhadap perpaduan dan kesatuan di kalangan umat Islam dan melarang sama sekali wujudnya punca-punca yang mengakibatkan perselisihan faham dan perbezaan pendapat yang akhirnya membawa kesan negatif kepada penduduk setempat".

Sebagai kesimpulan, permasalah ini berlaku khilaf ulama. Adalah wajar dalam beramal dalam masalah khilaf yang menyentuh pandangan orang ramai agar dapat mengelak daripada berlaku perbezaan dan perselisihan yang tidak sihat. Apalagi masyarakat Islam di Malaysia masih ramai yang jahil dan sifat keterbukaan mereka masih di tahap yang rendah.

Sekian والله أعلم بالصواب

Rujukan:
1) Fiqh Sunnah, Syed Sabiq.
2) Raudhah at-Tolibin, Imam Nawawi.
3) Bidayatul Mujtahid: Ibnu Rusyd.
4) Fiqh Muyassar, Ahmad Isa 'Ayur.
5) Pelbagai.

Wednesday, September 8, 2010

ADAT membusung....akhirnya disangka IBADAT


















[HARI RAYA]-Hari ziarah org hidup....lebih2x lg kena ziarah rumah org yg pernah kt b'salah..t'khilaf...t'fitnah...t'kutuk...t'ngumpat.....n sbgnyer...[2 seek 4 forgiveness]
-adapon menziarah orang yang telah "tiada" tidak dituntut....eloknyer dibuat hari lain....kecuali hanye itu sahaja masa yang kita ada dalam seTAHUN aka 365 hari..untuk ziarahi orang yang telah "pergi"..
namun....better 4 u 2 find another day .Semoga niat baik anda dan saya dilimpahi ganjaran dan barakah oleh Allah s.w.t

Thursday, September 2, 2010

Siapa Sebenarnya Wong Fei HOng???


Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film Once Upon A Time in China. Dalam film itu, karakter Wong Fei Hung diperankan oleh aktor terkenal Hong Kong, Jet Li. Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung?

Wong Fei Hung adalah seorang Ulama, Ahli Pengobatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Namun Pemerintah China sering berupaya mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga supremasi kekuasaan Komunis di China.

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais. Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab-kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong.

Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu pengobatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik pengobatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong). Wong Kay-Ying merupakan seorang ulama yang menguasai ilmu wushu tingkat tinggi. Ketinggian ilmu beladiri Wong Kay-Ying membuatnya dikenal sebagai salah satu dari Sepuluh Macan Kwantung. Posisi Macan Kwantung ini di kemudian hari diwariskannya kepada Wong Fei Hung.

Kombinasi antara pengetahuan ilmu pengobatan tradisional dan teknik beladiri serta ditunjang oleh keluhuran budi pekerti sebagai Muslim membuat keluarga Wong sering turun tangan membantu orang-orang lemah dan tertindas pada masa itu. Karena itulah masyarakat Kwantung sangat menghormati dan mengidolakan Keluarga Wong.

Pasien klinik keluarga Wong yang meminta bantuan pengobatan umumnya berasal dari kalangan miskin yang tidak mampu membayar biaya pengobatan. Walau begitu, Keluarga Wong tetap membantu setiap pasien yang datang dengan sungguh-sungguh. Keluarga Wong tidak pernah pandang bulu dalam membantu, tanpa memedulikan suku, ras, agama, semua dibantu tanpa pamrih.

Secara rahasia, keluarga Wong terlibat aktif dalam gerakan bawah tanah melawan pemerintahan Dinasti Ch’in yang korup dan penindas. Dinasti Ch’in ialah Dinasti yang merubuhkan kekuasaan Dinasti Yuan yang memerintah sebelumnya. Dinasti Yuan ini dikenal sebagai satu-satunya Dinasti Kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak yang memeluk agama Islam.

Wong Fei-Hung mulai mengasah bakat beladirinya sejak berguru kepada Luk Ah-Choi yang juga pernah menjadi guru ayahnya. Luk Ah-Choi inilah yang kemudian mengajarinya dasar-dasar jurus Hung Gar yang membuat Fei Hung sukses melahirkan Jurus Tendangan Tanpa Bayangan yang legendaris. Dasar-dasar jurus Hung Gar ditemukan, dikembangkan dan merupakan andalan dari Hung Hei-Kwun, kakak seperguruan Luk Ah-Choi. Hung Hei-Kwun adalah seorang pendekar Shaolin yang lolos dari peristiwa pembakaran dan pembantaian oleh pemerintahan Dinasti Ch’in pada 1734.

Hung Hei-Kwun ini adalah pemimpin pemberontakan bersejarah yang hampir mengalahkan dinasti penjajah Ch’in yang datang dari Manchuria (sekarang kita mengenalnya sebagai Korea). Jika saja pemerintah Ch’in tidak meminta bantuan pasukan-pasukan bersenjata bangsa asing (Rusia, Inggris, Jepang), pemberontakan pimpinan Hung Hei-Kwun itu niscaya akan berhasil mengusir pendudukan Dinasti Ch’in.

Setelah berguru kepada Luk Ah-Choi, Wong Fei-Hung kemudian berguru pada ayahnya sendiri hingga pada awal usia 20-an tahun, ia telah menjadi ahli pengobatan dan beladiri terkemuka. Bahkan ia berhasil mengembangkannya menjadi lebih maju. Kemampuan beladirinya semakin sulit ditandingi ketika ia berhasil membuat jurus baru yang sangat taktis namun efisien yang dinamakan Jurus Cakar Macan dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus. Selain dengan tangan kosong, Wong Fei-Hung juga mahir menggunakan bermacam-macam senjata. Masyarakat Canton pernah menyaksikan langsung dengan mata kepala mereka sendiri bagaimana ia seorang diri dengan hanya memegang tongkat berhasil menghajar lebih dari 30 orang jagoan pelabuhan berbadan kekar dan kejam di Canton yang mengeroyoknya karena ia membela rakyat miskin yang akan mereka peras.

Dalam kehidupan keluarga, Allah banyak mengujinya dengan berbagai cobaan. Seorang anaknya terbunuh dalam suatu insiden perkelahian dengan mafia Canton. Wong Fei-Hung tiga kali menikah karena istri-istrinya meninggal dalam usia pendek. Setelah istri ketiganya wafat, Wong Fei-Hung memutuskan untuk hidup sendiri sampai kemudian ia bertemu dengan Mok Gwai Lan, seorang perempuan muda yang kebetulan juga ahli beladiri. Mok Gwai Lan ini kemudian menjadi pasangan hidupnya hingga akhir hayat. Mok Gwai Lan turut mengajar beladiri pada kelas khusus perempuan di perguruan suaminya.

Pada 1924 Wong Fei-Hung meninggal dalam usia 77 tahun. Masyarakat Cina, khususnya di Kwantung dan Canton mengenangnya sebagai pahlawan pembela kaum mustad’afin (tertindas) yang tidak pernah gentar membela kehormatan mereka. Siapapun dan berapapun jumlah orang yang menindas orang miskin, akan dilawannya dengan segenap kekuatan dan keberanian yang dimilikinya. Wong Fei-Hung wafat dengan meninggalkan nama harum yang membuatnya dikenal sebagai manusia yang hidup mulia, salah satu pilihan hidup yang diberikan Allah kepada seorang muslim selain mati Syahid. Semoga segala amal ibadahnya diterima di sisi Allah Swt dan semoga segala kebaikannya menjadi teladan bagi kita, generasi muslim yang hidup setelahnya. Amiin.